MX Linux bemutatása

MX linux bemutató, telepítés és egy kis kiegészítés

A mai részben én csak pár kiegészítést teszek, a többit „Linux Mind” Zolira hagyom. Érdemes a belinkelt videót megnézni, mert lépésről lépésre veszi át az MX Linux telepítés buktatóit és az MX Linux Saját programjaiba is betekintést enged.

Két kérdéskört érintek.

Az első, hogy az MX Linux régebbi szoftvereket prezentál. Ez való igaz, én is érintettem a bemutató cikkben. Ez általános használatra legtöbbször megfelel, aki szeretne frissebbet használni egyedi, pár esetben, annak természetesen ott a backport tároló, vagy ha még ott sincs, akkor a fejlesztők sok esetben prezentálnak deb csomagot. Azt is fel lehet tenni. Vagy a Flatpack vagy appimage is sok esetben a legfrissebb verziókat adja. Így megmarad a stable ágra épülő rendszer, ami az a nagyon stabil debián legstabilabb verziója. Csak ennek ára van: nem tudja garantálni a legfrissebb verziójú felhasználói programokat. Ami olyanoknál problémás, akik játékra is használnák az MX Linuxot, hiszen ott a legújabb meghajtók sok esetben a lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtanak. Aki jellemzően stream, játék és hasonló témában gondolkodik, annak érdemes a discord csatornán rákérdezni, hogy az ottani játékosok mit használnak, ez biztosan nem az MX Linux lesz. Hallgassatok a tanácsaikra, nincs nagy értelme kínlódni egy ortodox elveket valló MX Linux rendszeren, ha van a játékra jobb, esetleg rolling disztribúció is! A cél határozza meg az eszközt és nem a divat.

A másik kérdés, amiben kiegészíteném Zoli videóját: a partíciók kérdése. Mármint az, hogy nem tudunk felcsatolni második lemezt telepítéskor. Ezt én nem is vettem észre. Én még régebben nagyon megjártam a telepítéstnél, így azt a rendszert követem, hogy minden SSD és HDD csatlakozóját lehúzon, az összes USB-s lemezt kihúzom. Majd telepítek és azt követően csatolom fel a többi lemezt. Két egyforma 120-as SSD-m van, az egyiken volt a rendszerem, ami mellé akartam egy másikat tenni a mások 120-as lemezre. Mindenki sejtheti, hogy nagy lelkesedésemben, és figyelmetlenségben a meglévő rendszert írtam felül, ami nem volt jó érzés. Tragédia sem, mert természetesen volt mentésem, de bosszantó, ha…

Ok, akkor mi a megoldás? Zoli bemutatta a terminálos megoldást, az fstab szerkesztését. Ez kezdőknek rémítő lehet, hiszen már operációs rendszer alatt ez nem így megy és MX Linux alatt is van grafikus megoldás. Én most két nagyon jó programot mutatok be, ami grafikus. Az egyik egyszerű mint a faék, és nagyon nagy gubancot, ha odafigyelsz nem tudsz elkövetni.

disk-manager

Természetesen ez alaptárolókból elehető az MX Linux alatt. A Menüből is indíthatod, megadod a root jelszóz és már ezt a képet kapod:

Disk Manager + MX Linux
Disk Manager + MX Linux

A használatát nem nagyon kell magyarázni. A Szerkesztés gombbal tudod szerkeszteni az adott csatolást. A többi meg egyértelmű.

A másik program már kicsit haladóbb, így nagyobb figyelmet kíván.

gnome-disks

MX Linux

Ez már lényegesen többet tud, mint a fenti, egyszerűbb. Itt partíciókat is manipulálhatsz, formázhatod a lemezt stb. Nem térek ki a használatára, mert az túlmutat a célon, hogy bemutassam: nem csak terminálos megoldás létezik a felcsatolási pont létrehozásához MX Linux alatt.

Ennyi 🙂