Szemét eltávolítása – Rendszer karbantartás

A rendszerben keletkezett szemetek eltávolítása. Egyszerűen…

A Kuka ürítésről és hasonló témáról már volt szó. Ma az általánosabb szemételtávolításról és egy kis biztonságtechnikáról próbálok írni.

Sok program nagyüzemi szinten gyártja az ideiglenes fájlokat, melyeket előszeretettel nem töröl ki mag után. Ez sajnos MX Linux alatt is íg van, amit felismertek az MX Linux készítői is.

Kukázás MX Linux alatt

Bár nem azért használok MX Linux disztribúciót, mert adnak hozza jó pár saját fejlesztésű (Zoli – Linux Mind – a videójában párat bemutatott, vagy a telepítősről is volt szó érintőlegesen) programot kapok vele, de ha már adnak, akkor próbáljuk ki őket. A takarításhoz az MX Cleanup való

MX Cleanup?

Hm… Első nézetben egy alap takarító, amiben pár dolgot ki lehet purgálni. A beállítása a képen látható, nagyon egyszerű.

MX CleanUp
MX CleanUp

Ami hasznos lehet a ciklikus időzítés, ami napi heti és havi rendszerességgel futtatja a háttérben a takarítást. A Run Disk Usage… pedig megmutatja a lemezfoglalást, melyik lemez milyen mértékben van tele.

Nagyjából ennyi. Ez jó, de messze nem elégséges nekem.

Takarító MX Linuxhoz

A BleachBit programot használom, ami két fontos funkciót lát el:

  • sok program szemetét kukázza
  • lemezterületeket is takarít, végleg

A telepítése egyszerű. A disztribúciód tárolójából felrakod, a kedvenc telepítő módszereddel. A MX Linux stable ágon az 1.12-1 , a test ágon a 2.0.2 érhető el (2018.11.10-én). Ha nincs a tárolódban, akkor a letöltési oldalon megtalálsz több csomagot.  Ezek lehetnek frissebbek is, mint amit a disztribúciód ad. Csak akkor használj külső telepítést, ha ténylegesen kell a legújabb!

A sikeres telepítés után az MX Linux menüjébe beépült és kétféle módban futtathatod: rendszergazda és felhasználó.

Én előbb a root módban  futtatom – ez, ahogy figyelmeztettet is – nem törli az user szemetét. Így előbb a root, majd a felhasználói módban is futtatni kell.

A beállítás egyszerű:

BleachBi
BleachBit

Bejelöld a törlendőket: programnév és a leírás segíteni fog. Nagyon nagy kárt nem tudsz csinálni, de azért jobb ha figyelmes vagy.

Miután a szemételtávolítás megtörtént, vagy kiírja az eredményt, vagy bezárja magát, a beállítástól függően.

OK, ez meg is van. Ezután nézzük meg a lemezterület törlését, mappa és fájltörlést végleges módban. A biztonság egyik feltétele, hogy ne maradjon olyan fájl a gépemen, ami már nem kell. Azaz törölni kellene őket. Ezt minden rendszerető ember megteszi, de a probléma az, hogy a törlés bizony visszaállítható és nem csak MX Linux alatt, hanem legtöbb, nem biztonságtechnikára szakosodott rendszernél. Aki már törölt véletlenül fájlokat, és keresett visszaállító programot, annak ez nem idegen. Vannak elég hatékonyak és amatőröknek is elérhető recoverek. Ha egy hozzám hasonló egyszerű MX linuxos is vissza tudja állítani a törölt adatokat kisebb tortaurával, akkor a hárombetűs kormányzati kukkolók… Gondolom érthető a probléma lényege: végleg le kell törölni az adatokat, hogy egyszerű módszerrel ne lehessen visszaállítani. Erre nagyon jó a bleachbit MX Linux alatt. A Fájl menüben található a megsemmisítendő állományok és a megsemmisítendő mappák. Gondolom, ezek használata nem okoz gondot, egyértelmű: kijelölöd, ami takarítani akarsz, és megszabadulsz tőle. Végleg, azaz jobb, ha átgondolod a dolgokat. Ha Hillary Clintonnak megfelel, nekem is 🙂

Bleachbit beállítása MX Linux alatt:

Általános fül hasznos, itt beállíthatod az automata indítást és azt, hogy ha lefut, akkor lépjen ki. Amire figyelj, ha kezdő MX Linuxos vagy, hogy a Megerősítés törlés előtt fontos, hogy legyen egy olyan pontod, aminél még meggondolhatod magad.

BleachBit MX Linux alatt

Egyéni fül fontos, hiszen itt adatsz meg olyan elérési útvonalakat, melyek alapból nincsenek bent a programban. Hasznos!

BleachBit MX Linux alatt

Több programot használok, amit nem kezel alapból a bleachbit. Ilyen a discord is, ami letölti a discord csoportokba berakott képeket, hogy gyorsan meg tudja jeleníteni. Ami nagyon jó, mert kényelmes, gyors és felhasználóbarát. De én két csoportban vagyok fenn, és egy havi ilyen képmennyiség a több százat meghaladja, ami fél giga helyet foglal el. Ne ez nem megengedhető! Így ide be is írom a képek lelőhelyét (/home/laci/.config/discord/Cache/) és azután már ezt is kukázza.

Nyelvek fül Bár alapból jó a beállítás, legalábbis MX Linux alatt, de nézd meg, hogy ha a felesleges lokalizációs fájlok törlését bejelölted, hogy mit is szeretnél, ha maradna.

Fehérlista: itt adhatsz hozzá olyan mappát, fájl, amit NEM szeretnél törölni. Nekem ilyen nincs így ez üres.

Bleachbit az MX Linux parancssorában

Nem meglepő, hogy egy ilyen programot CLI módban is lehet futtatni. Ami nem csak azért jó, mert sokszor kényelmesebb, erőforrás kímélőbb, de be lehet illeszteni egy scriptbe, vagy éppen a cron-ba is, időzítés céljából.

Most csak a számomra fontosakat veszem végig.

-l, kilistázza az előre beállított tisztítókat, azaz, ha csak egy részfeladat akarok elindítani, akkor ezeket a neveket kell használni

-c, tisztítók futtatása, azaz ezzel hajtatom végre a kiválasztott feladatot. Vigyázz éles futtatást eredményez!

-s, adott fájlok és mappák megsemmisítése

-p, tekintse meg a törlendő fájlokat és más változtatásokat. Azaz csak tesztben fut, kiírja, hogy miket törölne.

–preset a grafikus felületen beállított opciók használata. Azaz amit a grafikus felületen beállítottál, azokat fogja végrehajtani.

-o, fájlok felülírása a tartalom elrejtéséhez, azaz véglegesen felülírja a fájlt, így nem lehet visszaállítani. Biztonságos törlésnek nagyon jó.

Pár példa:

bleachbit --preview --preset

A grafikus felületen beállított törlési módokat használva kilistázza a várható tevékenységet, de nem hajtja végre.

bleachbit -c –preset

Ez már megteszi és töröl mindent. Praktikus ezt használni, mert a grafikus felületen kényelmesen beállítva már csak ezt kell indítani — a cron-ba téve, időzítve.

Ha komolyabb mennyiségű szabad helyet akarunk felülírni, akkor a futás eltarthat egy ideig. Ezt vegyük figyelembe. Nekem ez két-három perc, ami alatt a gép nagyon lassú.

Azt is tudni érdemes, hogy ha sima userként indítod, akkor pár tisztítást nem fog elvégezni, mert nem fér hozzá például: apt-get autoclean apt-get autoremove apt-get clean.

Így a sudo használata kell ezeknél.

Ennyi.