MX Linux újratelepítése – előkészületek

Az MX Linuxot telepítjük újra ebben a sorozatban. Mi kell előkészíteni ehhez? Semmi. De azért mégis…

Rendszer telítés, újratelepítés. Mindig kényes téma, hiszen szeretnénk jól csinálni, minél kisebb idő ráfordítással, és hibalehetőséggel.
Ez a téma azért került elő, mert egyik lemezem lerobbant és újra akarom telepíteni a rendszert. Alapjaitól kezdve, azaz a partíciókat is átrendezve.

MX Linux telepítés – hogyan?

Önmagában egy MX Linuxot nem nehéz telepíteni, de van pár olyan téma, amit röviden érintenék.

Bár mindenki másképp csinálja, én a saját gondolataimat írom le. Nem biztos, hogy mindenkinek jó így, és a leírása több időt vesz el, mint maga a telepítés.

A telepítés nem csak a berakom az install eszközt (DVD, USB meghajtó stb.) és lefut a telepítés. Ez, ha normálisan csináljuk nem okoz gondot, és nem is egy agysebészet. De úgy megcsinálni, hogy utólag minél jobb rendszert kapjunk, az már egy másik téma. Én nem szeretem azt, ha felrakom az MX Linuxot, majd napokon keresztül hiányzik ez-az, és akkor rohamtempóban kell telepítem az adott programot. A rendszer legyen olyan, és pont olyan, ami nekem kell.

MX Linux telepítési előkészületek

Ezek első olvasatban macerás dolgok, de én, ma mindent fél óra alatt előkészítettem, úgy, hogy közben mást is csináltam 🙂

MX Linux telepítési előkészületek – telepítési média

Nekem a gépem nem bootol USB-ről. Régi, és pont ezért sem pózoltam a kiesett SSD-t, hanem megvárom, amíg ez a gép teljesen elromlik, és akkor egy olyant veszek, ami PCIe SSD-ről is indul. Bár most filléres tétel lenne egy közepes SSD, de nem lenne fejlesztés, csak bővítés. Tárhely meg van elég.
Így az első lépés a telepítési média letöltése, majd kiírása. Itt követtem el régebben azt a hibát, hogy leszedtem a legújabbat és… hát az ubuntu egyik verziójánál fel is települt, de pont a hálózati kártyát nem ismerte fel. Az előző természeten igen, de ez nem. Így én mindig két telepítő médiával készülök: amivel most akarok telepíteni, és megtartottam a régit is, amiről biztosan települt a múltban. Nem nagy dolog, de ha nincs net, akkor nincs lehetőség újabb telepítő ISO-t leszedni, és még akkor is bosszantó, ha van egy működőképes gép a közelben.

MX Linux telepítési előkészületek – lemezek kiosztása

MX Linux, és bármely rendszer alatt, ha több lemezt használsz, akkor érdemes előre eldönteni, hogy mit és hova teszel. Egyrészt telepítés után már van, amit macerás átrakni, másrészt jobb ha most gondolkozunk el, más teendők mellett ezen. Sokkal kellemetlenebb, ha később kell a partíciókat átméretezni. Én az MX Gyors Rendszerinformáció programjával néztem meg, hogy mi is van a képben. Akinek nem MX Linux van, annak az inxi programocska nagyon megfelel. Ez az MX Gyors Rendszerinformáció is egy sima inxi, csak szép nevet kapott.

Nekem az van, ezt kell elosztani

  • ID-1: /dev/sda size: 111.79 GiB – SSD a rendszer lemez lesz. A kettő 120-as SSD közül ez az újabb típus, így a gyorsabb és remélhetőleg a tartósabb.
  • ID-2: /dev/sdb size: 111.79 GiB – Elsődleges mentési lemez, ahova a mentéseket irányítom.
  • ID-3: /dev/sdc size: 27.96 GiB – ez a kisebb SSD, ide kerül a Dokumentum, azaz ezt a lemezt oda fogom csatolni a ~/laci/Dokumentumok könyvtárba. A mérete miatt is szeretem. Kicsi, így mindig rendet kell tartani rajta.
  • ID-4: /dev/sdd size: 1.82 TiB – SATA lemez. Adattárolásra.
  • ID-5: /dev/sde size: 465.76 GiB – SATA lemez, régebbi. A letöltéseket rakom ide, így a ~/laci/Letöltések alá lesz bekötve. Ő legrégebbi, így lehet, hogy lerobban, így ha ez megtörténik, akkor sem lesz túl nagy probléma, hiszen a letöltések ismételhetőek. Illetve hamar átkerülnek a rendeltetési helyükre.
  • ID-6: /dev/sdf type: USB size: 2.73 TiB – külső USB-s lemez, archív adatok
  • ID-7: /dev/sdg type: USB Flash Disk size: 30.27 GiB – Egy USB bővítőkártya belső USB csatlakozóján lévő pen, amire a későbbiekben egy veracypt titkosítás kerül.
  • ID-8: /dev/sdh type: USB size: 1.82 TiB – külső USB-s lemez, archív adatok, kétfelé particionálandó. Régebbi, másodlagos adatmentésekre jó.
  • ID-9: /dev/sdi type: USB size: 2.73 TiB – külső USB-s lemez, archív adatok

Swap? 8Giga lesz, bár nem használok ennyit, de ha valamikor hibernálni is akarnám a gépet, akkor kell ennyi. Ez jó példa, hogy ha nem gondoljuk át előre, akkor a későbbiekben gubanc lesz.

A rendszerlemezre kerül a home is, hiszem az MX Linux nem kezeli telepítéskor a többlemezes megoldást. Én nem külön partícióra teszem a /home-t, hasonlóképpen nem rakok semmit külön partícióra. Az említett MX Linux tulajdonság miatt előbb telepítem a rendszert az SSD-re, majd azután csatolom fel a lemezeket. A lemezeket le is formázom, így teljesen tiszta állapotban lesznek.

MX Linux telepítési előkészületek – adatmentés

Telepítés előtt az adott célmédiáról mindenképp le kell menteni azt, ami neked fontos. Én az összes belső lemezről kimásoltam az adatokat. Így biztosan meglesz minden, ami kell. Én írtam felül telepítéssel olyan lemezt, amit nem akartam, így mindig megteszem ezt, és telepítéskor kihúzom az USB-s lemezeket, illetve azokat a belső lemezeket, melyekre nem akarok telepíteni. Ami nincs bedugva, az nem lesz felülírva. Túlzott paranoid viselkedés? Az.

MX Linux telepítési előkészületek – programok

Én szeretem, ha nem akkor derül ki, hogy valami nincs fent a gépen, amikor kell. Nyilván nem az olyan programra gondolok, mint a LibreOffice stb. Hanem a kisebbekre, amik esetleg kevésbé használatosak. Ezért csináltam egy listát, amiben a legfontosabb programok vannak. A lista készítése egyszerű, mert megnyitottam a start menüt és kiírtam, azt ami kell. Azt meg nem, amit nem használok, így nem is lesz telepítve.

A lista egyrészt a csomagkezelőből felrakható programokból áll. Ezt többféleképp lehet telepíteni. Az egyik a már megismert MX Linuxos csomagkezelő, vagy smán terminálból az apt-get paranccsal. Aki bátrabb, annak érdemes egy scriptet írni, ahol az apt-get install mögött felsorolja az összes programot. Én nem ezt követem, mert egyesével ellenőrizni akarom majd az ajánlott kiegészítőket is, hogy ne hiányozzon semmi.

A lista valóban lista, egy sima txt fájl:

doublecommander
zim
shutter
audacity
inkscape
simplescreenrecorder

stb.

De nem csak a tárolókban lévő Debian csomagokra kell figyelni!

Flatpak:
Studio (OBS))
Shotcut stb.

Feltűnhet, hogy OBS és simplescreenrecorder is szerepel. Ez jó példa arra, hogy át kell gondolni, mi is kell és miért. Ha konkurens programok tömeg van indokolatlan a gépen, az helyet foglal, De van, amikor kell két hasonló: OBS tud több hangforrást is egyszerre rögzíteni, külön sávba, a simple nem. Ha nincs ilyen indok, akkor csak az egyiket tenném fel.

Ezeket a már említett MX Csomagtelepítőben kilistázva egyszerű összeszedni. Itt át lehet gondolni, hogy kellenek-e vagy miért is flatpak-ban raktam fel.

Csomagból:

discord
ocenaudio
filerename
mega és megacli stb.

Ezek azok a programok, melyek nincsen meg a tárolóban, és letöltött deb csomagokból kerülnek majd fel. Praktikus, ha egy könyvtárba rakom és egy sima apt-get install *.deb paranccsal egyben felmegy az összes. Itt is, mint a következőnél ellenőrizni érdemes, hogy a legfrissebb van a gépen, vagy cserélni kell az újabbra.

Természetesen a fordítást kívánó, vagy egyéb telepítésű programokról sem feledkezünk meg. Ha valaki követi az, hogy telepítés után archiválja a telepítő készletet, akkor nincs sok dolga. Ha nem, akkor mostantól tegyen így és csak a frissességét kell ellenőrízni.

Appimage:

Ezzel nekem nincs teendőm. Ami fenn van azt a AppimageLauncher kezeli, ami egy könyvtárba rakja őket: /home/laci/Applications, ezért azt a könyvtárat mentem, és minden egyben lesz.

Kiegészítők?

Libre: mentés, helyesírási
Böngésző: videoDownloadHelper
stb. stb.

Azaz azt is előre össze kell szedni, mely programhoz milyen kiegészítőt használsz, azokat letölteni, ha lehet és egy könyvtárba rakni, hogy gyorsan fel tudjuk tenni.

MX Linux telepítési előkészületek – config-ok?

A beállítások egy részét érdemes menteni, ilyenek a tint2-es panelok, vagy témák, amiket használunk dekorációhoz, de lehetne a conky-t is emlegetni. Tíz perc alatt rakok össze egy tint2-es panelt, úgy, ahogy nekem kell. Fér perc alatt szerkesztem az start fájlomat, ha kész van… Melyik gyorsabb?

MX Linux telepítési előkészületek – saját parancsok

A ~/laci/bin-ről sem feledkezünk meg! Itt vannak a saját scriptjeim. Igencsak kellemetlen lenne, ha ezt felülírnám.

MX Linux telepítési előkészületek – ami nem a telepítés része

Érdemes ilyenkor egy géptakarítást megtenni. Portalanítás, pasztázás, kábelek ellenőrzése stb.
Amit géptakarítás közben át lehet gondolni: archiválási és mentési rendszer, illetve az adattárolási struktúra megfelelősége. Ha a fenti adatmentés, másolás, programok összeszedése több mint fél óra, akkor nem rendezettek az adataid. Sokat kell vadászni, keresgélni a gépeden, azokért az adatokért, melyek kellenek. Ezen érdemes változtatni.

MX Linux telepítési előkészületek – Archiválás

Ha már takarítunk, akkor a felesleges fájlokat töröljük. Sok olyan videó, hang és egyéb fájlt töltöttünk le, ami már nem kell. Sok olyan fájlom volt, amire biztosan nem lesz szükség. Ilyen, és elég sok helyet foglalt például a MLV anyaga, ahol az eredeti felvett anyagok, jegyzetek már biztosan nem kellenek, csak a kész videofájlok.

Ha kész vagyunk, akkor jöhet a telepítés.

Ennyi.