MX Linux újratelepítése – második lépés

Folytatjuk a telepítést. Amit leírtam az fél órás munka volt, hála annak, hogy mindent előkészítettünk az előző részben.

A telepítés lefutott. 15 perc és már friss és új MX Linux rendszerrel folytathattam a munkát. Amit meg kell jegyeznem, hogy a telepítőben már több lemezt is kezelhetünk, így a Zoli videójában felvetett hiányosság nem él már. Akinek a telepítés gond, nézze meg Linux Mind csatornán a telepítős videót.

A megszokott MX Linuxos kép fogad, így léphetünk is tovább. Első lépés a billentyűzetet beállítani, magyarra. Ezt a start menüben rákeresve a billentyűzet menüben teheted meg. Én ezzel párhuzamosan a monitorokat is beállítottam, ami szintén a start menüben a kijelzőknél tehető meg. Azt követte a tárolók beállítása, a Tárolókezelőben. Van videó az MX Linuxos csomagkezelésről, ha idegen nézd meg. De más Linux disztribúcióknál is hasonló: a saját terjesztésed programjait használd.

MX Linux telepítés – frissítés

Lépj át rendszergazda módba (su) vagy használj sudo-t. Itt egyéb terjesztéseknél lehet, hogy csak a sudo megy, ha nincs külön root felhasználó. Amihez indítani kell egy terminált, vagy átlépsz egy konsolba (ctrl+alt+F1, vissza: crtl+alt+F7)

apt-get update
apt-get upgrade

Mivel voltak visszatartott csomagok, kell egy

apt-get dist-upgrade

is. Lefut, majd egy

apt-get autoremove

után már friss a rendszerem.

MX Linux telepítés – Perifériák

Ezt követi a perifériák beállítása. Nyomtató, lapolvasó, videokártya és, még amid van. Erre nincs sablon, de a Linux kompatibilis termékekkel nem szokott gond lenni. Ha olyan van, ami macerásabb, a google szokott segíteni. Nekem nincs ilyenem, tíz év legalább Linux-ozom és így veszem a cuccokat.
Mindent ellenőrizz le, hogy műkőképes, és nincs vele gond. Most érdemes korrektül beállítani mindent, és nem lesz később nagy gond.

MX Linux telepítés – kisebb feladatok

Elsőnek én a MX Finomhangoló-ban átállítom a Theme fülön a témát, sötétre. Ez nekem kényelmesebb. Semmi egyebet nem szépítek, mert… de ezt majd később.

Majd MX kodektelepítő-vel felrakom a kodek-eket, amiket ő fel akar rakni.

Aki akarja, használhatja System Keyboard-ot a billentyűzet beállítására, de én ezt már megtettem.

Ha több hangeszközöd van, akkor az MX hangválasztóval jelölheted ki azt, amit használni akarsz.

Ezek egyike sem olyan feladat, amit máshol, vagy más disztribúción nem tudnál megtenni.
Ami ezután jön az már fontosabb.

MX Linux telepítés – kukázás

Leszedem azokat a programokat, melyek nem kellenek. Terminálból!

apt-get remove …. - - purge

Azaz megnyitom a start menüt és végigtallózom, hogy mi az ami nem kell, vagy helyette mást használok majd. Illetve a MX menüszerkesztőt érdemes megnyitni, majd abban nézelődni.

Ilyen nekem a Thunar, amit nem használok, vagy a játékok. Ezt csak azért érdemes parancssorban megtenni, mert így kiírja, hogy mit szedne még le. Ha olyant is vinne a törlés magával, ami kellhet, akkor ne töröld!

MX Linux telepítés – Programok

Ez nem jelent mást, mint az előkészített listát elő kell venni, és a kívánt programokat fel kell rakni. Azzal, amivel szeretnéd. A lényeg, hogy minden felkerüljön. Ez egy hosszabb munka, de nincs sok hozzáfűzni valóm: ami kell, azt fel kell tenni.

Aki MX Linuxot használ, annak érdemes a videót megnézni, mert ott átvesszük az alapokat. Én az MX Csomagtelepítőjét használom, ahol az utolsó fülön figyelem a javasolt csomagokat is, hogy ami kell, az fel legyen téve. Simán kimásolom őket egy szövegfájlba, és a végén parancssorban felteszem ezeket is.

MX Linux telepítés – Programok beállítása

Ez szintén egy favágó munka, minden használt program beállítása, a mentési könyvtárak, kiegészítők, sablonok stb. testreszabása. Ez is olyan, amit most érdemes megtenni, egyesével és az összes főbb programra. Erről sem tudok túl sokat írni 🙂 annyira egyedi, ki mit és hogyan állít be.

MX Linux telepítés – Adathordozók csatolása

Bár ezt meg tudtuk volna tenni az MX 18 Linux telepítésekor is, de én azt szeretem, ha utólag, egyesével csatolom fel a lemezeket. Leformázom, és megadom a csatolási pontokat.

Ez már nem egy olyan teendő, amit átugorhatok azzal, hogy nem tudok érdemit mondani, hanem egy videóban mutatom be. Én nem az alapértelmezett lemezkezelőt használom, mert az nekem nem áll kézre, hanem az

gnome-disks

programot. Ezt telepíteni kell, de nem jelenthet nagy gondot, hiszen ma már vagy száz kisebb, nagyobb programot raktunk fel.

Ami fontos: ez nem játék, mert ami adatot leformázol, azt vissza nem fogod tudni hozni. Így győződj meg arról, hogy nincs olyan adat a céllemezeiden, ami kellene. Ha rám hallgattál, ezekről már telepítés előtt lemásoltad az adatokat. Ha nem, és elvesznek, akkor úgy jártál… az első komoly adatvesztést át kell éni, és levonni a tanulságot: könnyebb öt percig gondolkodni, mint egy hetes melót újra csinálni.

Ennyi, de majd folytatjuk 🙂