Új gép vétele? Házak…

Folyatjuk a gép cserével kapcsolatos gondolatokat!

Már szépen haladunk a költekezéssel. Van elképzelésünk a processzorról, és az alaplapról. A két sarkalatos ponton túl vagyunk. Ma a két legnagyobb csapdát rejtő eszközt vesszük végig.

  • Számítógép ház
  • Ház hűtés

Én azt hittem, hogy ezek annyira egyszerű dolgok, hogy egy perc alatt le lehet tudni. De tévedtem. Nagyot! Kezdjük is a házzal. Egy pléh kaszni, aminek semmi szerepe nincs, jó a legolcsóbb is, ha lehet egy ezres alatt legyen. Gondolhatnánk, de nem így van. A másik véglet, amibe az emberek beleesnek a túlzott és szép kaszni vásárlás. Sok LED, üveg oldalfal, ami még dizájnos is, plusz a sokszínű ventilátorok tömege.

Mi ne tegyük egyiket sem, közelítsük meg a témát praktikussági oldalról. Mire kell figyelni egy jó gépház vételnél?

Az első lépésként az alaplapunk méretéhez kell választani. Ami nem jelent gondot a nagyobb házak mindhárom alaplap típushoz jók. Ha kicsinek tűnik a ház a képen, akkor azért nézd meg, mert az ATX méretű alaplapot nem tudod berakni a kisebb házakba.

A kinézetnél szerintem sokkal fontosabb a szellőzés. Nálam elvárás volt, hogy az első lap az ne legyen plexi, fém, hanem levegő áteresztő hálós megoldás. Bár sokan kedvelik azt a megoldást is, ha az előlap egy lap, és oldalt, a front panel két oldalán lévő résekből jön a levegő, de én ezt nem tartom ideálisnak. Minél egyenesebb, és akadálymentesebb a légmozgás, annál jobb. Ha oldalról jön akkor egy kilencven fokos fordulatot kell megtenni, ami a mozgását és a mennyiségét is csökkentheti. Ezzel máris kizártam a házak 95%-át, ami jól mutatja, hogy mennyire odafigyelnek erre a gyártók!

A szellőzés másik feltétele a sok ventilátor hely. Legyen minél több. Elől, felül és hátul. Így tudok egy erős kereszthuzatot csinálni. Ami ideális, ha 12 és 14 cm-es ventilátorokat is tud fogadni. Ha van igényed vízhűtésre, akkor arra is figyelj, hogy az is beleférjen. A méretét is néz meg, mert sok esetben hirdetik, hogy belemegy és fel van készítve erre is. Amikor meg bele akarod tenni a nagyobb blokkot, akkor derül ki, hogy nem fér bele, vagy csak akkor, ha nincs benne a hátsó ventilátor.

Ideális, ha a ventilátorok csavarjainak nem egy fix lyuk lett kialakítva, hanem kicsit mozgathatóak egy hosszúkás kivágásban. Így jobban tudjuk majd pozicionálni őket.

Bár sok gépnél feltüntetik a ventilátor darabszámot, és a helyét, de nézd meg, hogy valóban oda tudod tenni a ventit, ahova neked kell. Ilyen akkor okoz problémát, ha egy ventilátor kerülhet előre, ami valahova alulra, vagy felülre kerül. Ami nem igazán fogja a processzor hűtőre, a VRM bordáira nyomni a levegőt…

Sok házhoz adnak valamennyi ventilátort beépítve. Ami nagyon jó, de ezek kissé rosszabb minőségűek, mint amit én szeretnék. Így körbe kell majd járni a csere lehetőségét is.

Ház ventilátorok

Három szempontból néztem meg őket, az egyik a zaj. Nekem fontos, de nem elsődleges szempont a halk működés. A kínálat bő, így a nagyon halktól a viszonylag hangosig mindent megtalálunk. Én a noname gyártók nagyon szép színben játszó és igen alacsony zajszintet hirdető termékeit kerülném. Bár lehet, hogy igazak az adatok a minimális fordulatszámnál, de lehet, hogy a bajkonuri űrközpont hangeffektusa lesz, ha nagyobb fordulatszámon kell mennie.

Azokat a termékeket is kerülni kell, ahol a halk, alacsony zajszintet emlegetik, de semmi egyéb, konkrét adatot. Ha olyan halk, akkor miért nem adják meg pontosan, a másikéval összehasonlíthatóan számszerűen? Azt is érdemes kerülni, ahol megadják a minimális fordulatnál a zajszintet, de a másik végletet nem. Oka van mindennek!

A másik szempont a fordulatszám (RPM). Ideális az, ha minél kisebb fordulattól minél nagyobbig terjed a tartomány. A kis fordulat kisebb légmozgást ad, de halkabb működést, a nagyobb több levegőt mozgat, de hangosabb. Érdemes tudni, hogy vannak kifejezetten halk és kis fordulatszámú termékek is, ezeket akkor érdemes használni, ha valóban halk gépet szeretnél. A fordulatszámhoz kapcsolódó a szabályozás kérdés. PWM, vagy nem? A PWM-es ventiket az alaplapról szabályozni lehet, ha melegebb van, akkor gyorsítanak, ha lehűlt, akkor pedig lassítanak, így ideális lesz a hőfok/zaj együttes. A PWM-es megoldás jobb, ha ilyent szeretnél. A manuális ventilátorokat is lehet szabályozni, de ahhoz venni kell szabályzókat, ami lehet párezres, de akár húszezres téma is a kiépítéstől függően. Az ilyen megoldás nagy előnye, hogy nem vagy megkötve az alaplapon lévő ventilátor csatlakozók száma szerint.

A harmadik szempont a légszállítás (CFM), azaz mennyi levegő mozgat meg. Itt ideálisabb a nagyobb. Bár a legtöbb normális ventilátor megmozgatja a kellő mennyiséget, de ezt az értéket érdemes megnézni. Főleg, ha több típusú és gyártótól származó ventilátorból rakjuk össze a rendszert. Ha ismered ezeket az adatokat, akkor már nagyjából sejtheted, hogy a gépedben negatív, vagy pozitív nyomás lesz. Bár sokan vitatják, de én úgy rakom össze a gépet, hogy kissé nagyobb legyen bent a nyomás. Ez a pozitív nyomás biztosítja a kisebb pormentességet, hiszen ha a belső nyomás kisebb, akkor az összes résen szívná befele a levegő, és a port. Így két ventilátor nyomja be, egy pedig nyomja ki a levegőt, ami egy kisebb túlnyomást ad.

Sok ventilátornál megadják a statikus nyomást (mmH2O). Itt is a nagyobb a jobb, azaz nagyobb nyomóerőt adó ventilátor jobb, ha hűtőborda, vagy egyéb szűk résen kell átpréselni a levegőt.

Milyen típust válasszak? Ez egy nagy kérdés, mert sokszor rávágják, hogy Noctua! Ami teljesen igaz is, hiszen időtálló, jó és nagyon precíz műszert kapunk. De nem olcsó! Nagyon nem. Bár megéri a pénzét, mert örök darab, kiegészítőket is kapunk hozzá, de van akinek nem megengedhető ez az árszínvonal. Elmondható, hogy a legtöbb, nem filléres ventilátor az jó. Csak kérdéses a zajszintje, és az élettartama. Nagyon költséghatékony megoldás a Arctic F12 PWM, mert van ötös csomag is. Hangosabb, mint a jobb termékek, és szerintem nem is megy addig. A következő kategória, ami nagyon jó kritikát kapott a BeQuiet ventilátorai. Itt konkrét terméket nem mondok, mert méretben, CFM és RPM területén igen jó választék van. Így a céljaidnak megfelelőt megtalálod majd, viszonylag baráti áron. A Noctuáról nem írok semmit. Jó, drága, de mindenképp a csúcsminőség. Ha van rá keret, akkor nyilván…

Mivel a ventilátor rezeg, érdemes olyan gumicsavarokkal, vagy egyes típusokhoz adott gumiszegekkel felrakni, melyek kicsit csökkentik a háznak átadott rezgést. A jobb márkákhoz van kis szilikon sarok, ami szintén rezgés csökkentő. Minden esetben nézd meg, hogy ezeket adják, vagy külön kell megvenni. Több terméknél van fordulatszám csökkentő kábel, ami lefelezi a fordulatszámot, így a zajt is csökkenti, de a CFM-et is. Illetve sokszor adnak elosztót, vagy hosszabbítót is. Bár ezek filléres dolgok, de ha a gumiszeg+elosztó kábel + hosszabbító árát összeadjuk, akkor a minőségibb, és ezeket ingyen adó termékek ára már nem is lesz olyan drasztikus.

Érdemes tudni, hogy egy hagyományos, olcsó és rezgéscsillapító nélkül ventilátor fém csavarral felfogatva érezhetően zajosabb, mint ugyanaz gumiszeggel és alátéttel a sarkokon.

Itt is igaz, hogy több paramétert együtt kell vizsgálni, így használjuk a válogatáshoz a nagyobb áruházak honlapját, ahol a paraméterek szerint kereshetünk.

Porszűrés!

Csak olyan házat akarok, melyben van porszűrő a legtöbb helyen. Alul, elől, felül… Ahol logikusan lehet, ott legyen. Minden beszívó ventilátornál kell a szűrés, mert a takarításra fordított időt csökkenti. Ez kifejezetten igaz, ha a szőnyegpadlóra rakod a gépet! Ami port össze tud szedni az ilyen… Bár jó megoldás, hogy ha az asztal alá kerül a gép. Akkor ne közvetlenül a szőnyegre, hanem két járólapra, üveglapra tegyük. Így nem ő porszívózza fel az össze port a szőnyegről… Ideális, ha már most van benne könnyen tisztítható, lehetőleg egyszerűen kivehető porszűrő.

A por nem csak a takarítást „segíti”, hanem az alkatrészek melegedését is. Egy poros hűtőborda, főleg egy passzív, amin nincs ventilátor (több ilyen is van az alaplapon!) igen nehezen adja le a hőt!

Én az alsó tápos megoldást választottam, amire takaró lemez kerül. Ehhez kapcsolódó téma a kábel elrendezés. Mindenképp olyan házba költözz, aminél az alaplap mögé tudod elvezetni a kábeleket. Ami nem azért fontos, mert így szebb lesz a géped, nem elől kavarognak a kábelek, hanem így a légmozgásod jobb lesz, nem töri meg a mozgását egy csomó kábel.

Bár nem napi szinten szereljük a gépet, de érdemes figyelni a szerelhetőségre is. Jogosan kérdezed meg, hogy mit érdekel ez téged, ha egy üzletben fogod összerakatni, kínlódjanak ők, meg vannak fizetve! De két esetben nekem kell majd belenyúlni, és ha nehezen szerelhető a ház, akkor nekem kell vacakolni. Takarítás 🙂 Ha nehezen levehető az oldalpanel, vagy a hátlap, akkor egy idő után már nem lesz kedve az embernek a tisztogatáshoz… A másik már sokkal érdekesebb. Ha bővíteni akarunk, akkor egy ventilátor csere, egy SSD, merevlemez berakása ne legyen olyan művelet, amivel nem az öröm, hanem csak a macera van. Így fordítsunk olyanra is figyelmet, hogy a merevlemezeket milyen módszerrel lehet berakni, vagy egy SSD tartót csak úgy tudjuk felrakni, hogy az alaplapot előbb kivesszük.

Ami alapvető fontosságú a bővítő helyen, merevlemez és SSD helyek száma. Ideális ha több van, mint ami most kell. Bár sokan furán néznek rám ezért, de nekem kell legalább egy 5,25-s bővítő hely (ODD) az első panelon. Ide szokták még az őskorban a DVD írót tenni. Nyilván nem ilyent szeretnék, de ha bármilyen, ide illeszthető eszközre lesz majd szükség, akkor azt szabadon megtehessem. Ilyen lehet a kártyaolvasó, ventilátor szabályzó egység, vagy akár olyan, ami USB és egyéb kimenetet ad pluszban.

Itt azt is meg kell nézni, hogy alapfelszereltségben az előlapi panelon mi van. Általánosságban a ki/be kapcsoló, egy reset gomb és audio be/kimenet, plusz pár USB. Itt jellemzően az USB-vel lesz a probléma, ha nem adnak ide egy 3.0 vagy jobb kimenetet. Inkább most nézd meg, hogy elegendő az alapfelszerelés, vagy másik házat kell venned inkább!

CPU hűtő!

Már most gondolkodj el azon, hogy akarsz-e nagyobb processzor hűtőt venni? Ha túlhúzod a processzort, vagy éppen nem kapsz gyári hűtőt, akkor venni kell majd. Ami nem csak anyagilag nagy, hanem méretben is. Ha nagyobb toronyban gondolkodsz a későbbiekben, akkor már most vegyél olyan házat amibe az belemegy! Egy alacsonyabb építésű hűtő a legtöbb házba elfér, de egy nagyobb már nem biztos! Ne akkor legyen megkötve a kezed, amikor erre kerül a sor.

Én nagyon „kényelmes” helyzetben vagyok, a Nuctua hűtöm egy drabális magas torony, így a házak nagy része kicsi neki. A ház választásnál még egy méret paramétert is meg kell nézni. Milyen hosszú videokártya fér bele? Bár jellemzően az átlagos kártyák belemennek a legtöbb házba, de ha nagyobb méretű kártyát veszel, akkor már nem olyan biztos. Itt ideális az a megoldás, hogy nem a front panelhoz kerülnek a merevlemezek, hanem a táp mellé, az alagsorba.

Ahogy látni nem sok szó esett a kinézetről, oldalsó üvegről és egyebekről. Ezek egyedi preferenciák, olyant válassz, ami neked megfelel. A fentiekből sejthető, hogy egy kitétel érdekel engem: időtálló, olcsó, és jól szellőző, könnyen szerelhető házat venni, ami bővíthető.

Jogos a kérdés, hogy miért kell ennyit „vacakolni” a ház kiválasztásával. Egy valóban időtálló, gyakorlatilag nem elavuló, és több alaplap/CPU generációt kiszolgáló alkatrészünk van. Ez a gépház. Ha most jót veszel, akkor az a következő alaplapoddal és az azt követő processzorral is jó lesz. Ha jól átgondolod, és megtalálod a megfelelőt, ami nem is drága, akkor 10-15 évig nem lesz gondod a házra, csak az alkatrészeket kell cserélned.

Én egy CMT 230-as házat néztem ki, ami nem egy világrengető, de van benn elég hely, porszűrővel van ellátva, és minden egyébnek megfelel. Három ventivel jön, de hatnak van helye. Elől van két ODD hely, alul lesz a táp, és a merevlemez. A ventilátorokat megnézem, ha kell cserélem őket.

Ennyi mára 🙂