Új gép vétele? Tápok

Táp, ami a legeslegfontosabb, és értékálló beruházásod lehet!

Már szépen haladunk a költekezéssel. Van elképzelésünk a processzorról, és az alaplapról. Vettünk, legalábbis elvben egy jó házat, amihez pár tartalék ventilátort.

Ma egy tipikusan olyan eszközt nézek meg, ami az „olcsó is jó” kategóriába tartozik sokak szerint. Ez a táp. Itt kifejezetten érdemes a jót venni. Ami nem olcsó. Sőt drága is, hiszen egy négyezres is pont ugyanazt teszi, mint a százezres: áramot ad a gépnek. Én a mostani gépembe, amit készen vettem egy olyan gagyi tápot kaptam, ami hamar megadta magát, így vennem kellett egy jobbat. Így duplán fizettem ki az árát. Most nem így járok el.

Aki költséghatékonyabb megoldást keres, annak is érdemes a minőségi tápok közt nézelődni. A legtöbb webáruházban (pld pcx) kétfelé osztják a tápot: alap, és minőségi. Az alapokat érdemes lenne kerülni.

Hogyan válasszunk nekünk jó tápot?

Ne úgy, hogy besoroljuk az összeset ár szerint és a második legolcsóbbra rábökünk, nehogy azt mondja valaki, hogy a legolcsóbbat vettük. Először a felhasznált áram mennyiséget a watt számot kell kiszámolni. Összeszeded mi lesz a gépben, vagy mit akarsz fejleszteni, és keresel egy ilyen oldalt és ott megadod az alkatrészeket. Amikor kiszámolja neked a fogyasztást, akkor megszorzod másféllel. Bár azt lenne jó mondani, hogy azért kell ennyi biztonsági határ, mert fejleszteni fogsz és akkor majd jó lesz, de nem. A tápok nem adnak le annyit, ami rá van írva az adatlapra. Csak annak egy részét, és annál még kevesebbet folyamatosan, maximális terhelésnél. Így a fenti másfélszeres szorzó nagyon jól jön. Minél gagyibb a táp, annál jobban oda kell erre figyelni.

Én 600-650W minimumra számolok, így ezen a területen keresek tápokat. Ne hallgass azokra, akik valami oknál fogva azt terjesztik, hogy itt a kevesebb is elég. Ha folyamatosan megy a géped maximális terhelésnél, napi 2-3 órát, akkor a kis táp egy idő után meghibásodhat, hiszen azt is maximumon hajtod és az alaplap, a videokártya és a többi eszköz megpróbál minél több áramot levenni, de nem tud.

Ha már a teljesítményt kiszámoltuk, akkor be kellene határolni az összeget, amit rászánunk. Nem, nem az ötezer forint maximum a jó elgondolás, hanem a 10-15%-a a teljes gép árának. Minimum! Ez egy beruházás, nem egy-két évre veszed, hanem több generáció alaplapot, processzort is ki kell szolgálnia. Én a harmincezres kategóriát jelöltem ki, amiben már lehet jókat kapni, és még elérhető számomra.

Három fontos jellemző kell nekem. Az egyik a japán kondenzátoros, japán alkatrészes megoldás. Ezek már önmagukban garantálják a minőséget, tartós és elég stabil berendezésekbe teszik ezeket. Mert nem olcsók, de nagyon jók. Ha ezt látod egy tápnál, akkor az valószínűleg nem a Gagyiné és Társa gmk. által készített sufnitáp… A gyártói oldalon ez fel lesz tüntetve, mert mindenki tudja, aki jó tápot akar, hogy japán kondenzátorosat kell venni és ezt előszeretettel hirdeti a gyártó.

Minimum 80+ legyen a besorolása, ami azt jelenti leegyszerűsítve, hogy a felvett áram ennyi százalékát tudja jól hasznosítani. Így ezek a számok azt jelentik (maradjunk a 80+-nál), hogy a ráírt érték a falból felvett áram 80%-a, tehát 20% elveszik (egy 400W-os táp esetén a falból felvett érték 560W), a tápok a falból felvett áramerősséget alakítják át, és ez egy veszteséges folyamat, és ez az érték ezt a veszteséget hivatott jelölni, de oly módon, hogy ne tudja az átlag ember, hogy mi is az. (Köszönet a javításért
dovahkiin0424 kollégának!!!) Ha kevesebb pénzed van erre, akkor ezek közül körültekintően választva nem tudsz nagyon mellényúlni. Ezek kiszolgálnak, és nem lesz gond velük jó eséllyel, mert minőségi darabok.

Ha a jobb tápokra is futja, akkor már nem csak a 80+, hanem a 80+ GOLD besorolásúakat is érdemes figyelni, ami jobb teljesítmény százalékot jelez és minőségi darabokat. Ami az árán is látszik! Egy sima 600/650W 80+ táp amit néztem húszezer, a GOLD ugyanattól a gyártótól pedig harmincezer feletti áron van. Érdemes az akciókat figyelni… Ahogy láthatjátok sem a túláram, túlfeszültség és ehhez hasonló témát nem emlegettem, mert azok a GOLD besorolásnál már jó minőségűek, nem csak rá van valami írva a dobozra, hanem működik is. Alapesetben elegendő kábel és csatlakozó van egy tápon, ha neked valami különleges kell, vagy a megszokottól több, akkor erre is figyelj. Nekem az alapmennyiség bőven elegendő.

A harmadik tényező a zajszint. Ha kilistázod egy-egy oldalon az ár/teljesítmény/GOLD hármast akkor kapsz jó pár tápot. Ezek felelnek meg technikailag. Érdemes a legnagyobb hatásfokút, és a leghalkabbat kikeresni. A hangosságot sok esetben egy értékkel adják meg, de mindig nézd meg a gyártói oldalt is, ahol sokszor ennél pontosabb grafikont is közölnek, a terhelés és a zajszint értékeléséhez. Ideális az a táp, ami kisebb teljesítménynél nagyon halk, mert ha éjjel is megy, terhelés nélkül (pld. filmet nézel, vagy zenét hallgatsz) akkor jobb a nagyon halk megoldás. Bár jellemzően a drágábbakban, de sok esetben a 20-30% terhelés alatt már passzív módba kapcsol, azaz leveszi nullára ventilátort és teljesen néma tápot kapsz.

A moduláris, fél-moduláris, vagy nem moduláris kérdés már nem ennyire fontos, ha jó tápot választasz, és csak nem moduláris, akkor jobban jársz, mint egy kicsit rosszabbat, de de modulárist. A modulárisnál a táp dobozába nem fixen van bekötve a kábelezés, hanem te dugaszolod be ami kell, így csak azt dugod be, ami valóban kell. Ez első közelítéssel jó dolog, de ha olcsóbb egy nem moduláris, akkor sincs nagy gond, mert nem napi szinten fogjuk a kábeleket mozgatni. Illetve ha rám hallgattál és olyan házat vettél, ami nem kicsi és van az alaplap mögött hely a kábeleknek, akkor ott szépen el lehet őket vezetni. Én a fél-modulárist tartom a legjobbnak, mert az alaplap, és a CPU táp mindenhol kell, ezek fixek, a többi meg olyan, amit te dugaszolsz be, ha kell.

Garancia a tápokra

Ez mutatja azt a bizalmat, amit gyártó a saját terméke iránt érez. Én csak 5 vagy annál több év gyártói garanciás tápot nézegetek, ami jellemzően nem gond, mert a jó táphoz ez az alap. Itt valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább legyen egy kicsivel drágább, de több év a garancia. Így ebben az időben biztonságban vagy táp szempontjából, hiszen ha gond van jó eséllyel cserélik. Bár nem közvetlen táp téma, de a garanciát érdemes kicsit körbejárni. Két fontos témát kell érinteni. A legfontosabb, hogy vannak cégek, akik kevesebbet adnak, mint a gyártó, ami sok esetben egy év, míg a gyártó, és más cégek három évet adnak például a 3600-as procira. Az egyik most 68000, a másik 64000-ért adja a terméket. Érdemes mérlegelni, hogy melyik céggel állunk szóba. Hasonlóképp az alaplapoknál és egyéb termékeknél is lehet ilyennel találkozni. Ami nem törvénytelen, mert a kellő minimumot adja, és ha az ínportőre ennyit ad, akkor még szó sem érheti a ház elejét. De kérdés, hogy miért ad egy importőr, eladó kevesebb garanciát valamire, mint a gyártó? Ezt a kérdést gondolja át mindenki, és döntsön a saját belátása szerint. Ha a rövidebb garancia idő alatt biztosan cseréled a terméket, akkor jobban járhatsz az olcsóbbal. De ha nem, akkor…

A másik, amire figyelni kell az egy kellemes dolog. Sok esetben a gyártó, ha regisztrálod nála a terméket ad valami kiterjesztett garanciát. Így ingyen, kis odafigyeléssel jobb feltételeket kaphatsz. Arra nem akarok kitérni, hogy a garanciát csak a számla, vagy a garanciajegy megléte esetén érvényesítheted. El kell tenni, és ha garancia 10 év, akkor addig meg kell őrizni, vagy hiába van garanciád, ha nem tudod egyszerűen érvényesíteni. Itt olyan termékekre is gondolj, mint a Noctua CPU hűtő, aminél akkor kapsz ingyen felfogató készletet majd ha a foglalat változik, ha a számlát is mellékeled a hűtőről. Megéri egy százforintos dossziéba beruházni, hogy egyben legyen az összes garancia, számla örökre? Egy felfogató készlet 2-3000, plusz persze a postaköltség…

Itt konkrét tápot nem választottam, mert annyira változik a kínálat, és biztosan az nem lesz akkor, amikor venni kell, amit kinéztem. A jó márka, és a jó paraméterek együttese fontos, nem a konkrét típus.

Már szépen haladunk, a következő részben folytatom…