Új gép vétele? Vegyes

Az utolsó rész a sorozatban…

Ebben az részben három fontos témát nézek át. Az első a memória kérdése. Itt valóban érdemes jól körbenézni, hogy neked mi kell, és az mennyiért van, és van-e értelme számodra a legdrágább memóriát megvenni.

Három technikai adatot kell előre eldönteni vétel előtt. Az egyik legfontosabb a méret, azaz 16 vagy 32 Gb RAM kell. Igen, lemaradt a 8giga, mert hacsak nem nagyon vagy megszorulva, vagy valóban csak netezésre, filmnézésre kell a gép, akkor ez felejtős. A tényleges idényedet te fogod tudni, én a 16 mellett döntöttem. A mostani gépben nyolc van és az időnként nagyon kevés, akadályozza a kényelmes munkát. Ha veszel, akkor mindenképp kettő modult kell venni, azaz 2×4, 2×8, 2×16, mert így dual channelben tud működni a gép, ami egy modulnál nem fog menni. Így rögvest lefelezed a gyorsaságot, ami nyilván nem lenne jó, ha már kiadjuk a pénzt. Bár sok esetben olcsóbban jönnél ki egy modullal, de az a sebesség rovására megy. Azt is kerülni kell, hogy 4×4, vagy 4×8 legyen most, mert az jobban terheli a memória slotokat. Ha majd bővítünk, akkor ezt nem tudjuk megoldani, de most igen, hiszen kettő modulos megoldást választunk. A konkrét termék kiválasztásánál törekedni fogok az elterjedt, ismert márkák felé, hogy egy esetleges bővítésnél a jövőben legyen egyáltalán esélyem pont ilyent venni. Bár elvileg bővíthető egy gép más memóriával is, de előfordul, hogy a két készlet nem fog együttműködni. Így jobb lenne azonosat venni majd… Ha bármiféle bővítésben gondolkodsz, akkor mindenképp négy memória slot kell, mert ha olyan alaplapot választasz, aminél ez csak kettő, akkor a bővítés helyett csak cserélni tudsz. Bár a lecserélt chipeket eltudod adni, de az macera, és majdnem biztosan veszteséged lesz rajta.

Memória sebesség?

A nagyobb jobb, de csak mértékkel. A minimumot én 2666MHz szintjén húztam meg, mert ez ajánlották minimumnak. A maximumot nem húztam meg, mert az árak szerint és az aktuális kínálat szerint választok. A Ryzen processzorok, főleg a első, második generációsak kényesek a memóriára, így vegyük meg a lehető legjobban, amire telik. Nagyon-nagy eltérés nem lesz egy 3200 és 3600 közt vagy 3000 és 3200 közt, csak ha a folyamatosan a teszteredményeket, a FPS számlálót figyeled.

Én a 3000-es értékeket céloztam meg, de a 2666-3200 közt bármi jó lesz. Itt sem jelöltem ki egy adott terméket, mert amikor teszt konfigokat állítottam össze, a következő héten már nem volt ugyanolyan RAM, amit abba beírtam.

Időzítés, a CL érték

Itt a kisebb a jobb. Most a CL14 lenne az ideális, de azok még viszonylag drágák nekem, így a 16-os értéket nézegetem. Ami csapda lehet: sokszor előkerülnek CL18-19 RAM-ok is, olcsón. Ha nem nagyon vagy megszorulva ezeket kerülni kellene, kivéve ha a mennyisége a fontos (pld. 64giga) és a sebessége nem. A teszteket nézegetve nincs olyan óriási eltérés a memóriák közt sebességben, a nagy különbségeket a nagyon lassú (2666 alatt), a közepes (3000-3200) és a gyorsak (akár 4000 feletti) kategóriák közt van. Így én azt veszem majd a 3000 környékén, ami akkor és ott kapható.

Érdemes vétel előtt megnézni a támogatott RAM-ok listáját, amit minden alaplapgyártó az oldalán közzétesz. Bár elvileg minden RAM menni fog a gépben, de én jobban szeretem, ha az támogatott. A memóriákat elvileg fel fogja ismerni az alaplap, ha azok támogatottak és névleges gyorsasággal működnek majd. Ha nem, akkor neked kell megadni az időzítési értékeket. Ami macera, és ha nagyon rosszul állítod be, akkor nem fog menni a géped, és keresheted a Bios reset gombot… Nem kell megijedni, a dobozra, vagy a chipre ezek az adatok rá vannak írva, és csak be kell másolni őket a BIOS megfelelő részébe. Ezt akkor is meg kell nézni, ha támogatott RAM-od van, mert az az elv, hogy támogatott, de sok alaplap nemes egyszerűséggel kisebb sebességen működteti a gyorsabb RAM-ot. Öt perc alatt megoldható, és így azt kapod sebességben, amiért fizettél. Figyelj arra, hogy nem tuningolásról beszéltem, csak a helyes adatok pontos megadásáról! A RAM tuning egy külön téma, amihez már sokkal jobban kell érteni.

RAM Magassága?

Bár elvileg bármely magasságú RAM jó lesz, de pár (ilyen a Noctua D15 is, két ventivel) CPU hűtő rálóghat a RAM slotokra. Így erre is figyelj. Ha a legkisebb gyanúd is van, hogy ilyen előfordulhat, akkor a hűtő gyári oldalán keress rá erre. A Noctua minden alaplaphoz, CPU, vagy házhoz közli a támogatást, vagy az esetleges korlátozást. A többi is valószínűleg, de én azokat nem ismerem. Ha ilyen van, akkor az alacsony profilú memóriák közül választhatsz, ami relatíve nehézkes, mert a memória gyártók egy része nem közli a memória magasságát. Így kisebb keresgélés kell a témában. Én nem tértem ki a szép hűtőborda, a világítás témára, ez már egyéni ízlés dolga. A RAM nem a tipikusan melegedő eszköz, így a hűtőborda minősége nem nagyon szól bele a választásba technikailag. Nekem egy hagyományos, zöld alapon lévő chipekkel is megfelelne, de ebben a kategóriában márkásat nem találtam. A hűtést amúgy is megoldja, hogy elölről kapja a levegőt a ház és az első, amibe ütközik a levegő az a RAM slot.

Videokártya

Na most mindenki csalódni fog! Talán ez lesz a legrövidebb rész, és a ház választásról sokkal többet írtam. Nekem a legegyszerűbb videokártya megfelel, amit a Linux támogat. Ez már nem olyan nagy probléma mint régen, de ha videokártyát választasz, akkor az első az legyen, hogy rákérdezel fórumon, vagy megnézed a támogatását. A legtöbb videokártya illeszkedik az alaplapba, és a tápon is van olyan kábel, ami a tápot adja neki. Ezután már csak az árat kell kitalálni, ami nálam nagyon maximálva van: hatvanezer. Nekem nem kell FPS-ből sok, mert nem játszom. A memória DDR5-s legyen, ami már ebben a kategóriában majdnem biztos, és legyen 4-8giga. Ez elsőre furcsa lehet, hiszen ahogy írtam nem kell nagy gémer kártya. Akkor minek a sok RAM? Mert egyre jobban támogatott lesz a renderelés a GPU-knál és ott majd kellhet a nagyobb memória. Amit mindenképp nézni kell, az a kimeneti csatolók. Ha nem most veszel a géppel együtt monitort, akkor mindenképp kell olyan kimenet, amilyen a monitorod. Ez nálam nagyon kényes, mert van DSUB (VGA) monitorból kettő is. Na ilyen kimenet nincs a mai kártyákon, így mindenképp átalakító kell majd. A másik monitorom meg DVI, ami szintén kifutó típus. Talán abban a jó helyzetben vagyunk most, hogy folyamatosan jönnek a jobbnál jobb, és modernebb videokártyák, így a kisebbek, régebbi típusokat akciózzák, készletet kisöprik. Így érdemes figyelni az akciókat…

A harmadik a befejező téma a CPU hűtés

Bár nálam ez nem kérdés, mert van, de akinek nincs, annak érdemes pár gondolatot megtenni. Ha kaptál az Ryzenedhez gyári hűtőt, akkor cseréld le a hőpasztát alatta. A gyári elég vacak, és a hővezető paszta nem drága. Egy közepes árú is jó lesz, és több alkalomra is elég. Ha összeszerelteted a gépedet, akkor tegyél a kosárba hőpasztát és kérd, hogy ne gyári legyen. Kisebb költség, de megéri. Ha nincs hűtő a processzorhoz, akkor venni kell, és akkor már ez nem gond, adnak valamilyen pasztát.
Amit mindenképp gondolj át hűtőcsere előtt. Kell neked egy új, nagyobb hűtő? Ha nem húzod túl a processzort, vagy nem megy maximum terhelésen sokat, akkor teljesen felesleges kiadás. Meg kell nézni terhelés alatt a hőfokokat, ha az magas (75-80 felett) akkor már érdemes lehet cserélni. Bár elvileg 85 fok körüli a maximális hőfok, ami még elfogadható, de jobb ha nem megy 80 fölé. Több megoldás is van, lehet vízhűtést is venni, vagy léghűtést. Én szubjektíven a léghűtésre szavaztam.

Mit kell megnézni mielőtt veszel valamilyen hűtést?

A processzor TDP adatát, amit minden gyártó közöl. A legtöbb hűtőhöz szintén van egy ajánlás, ami a maximális TDP értéket közli. Ez a hőleadást jelzi a processzornál, amit kezelj óvatosan, mert ha OC-zel, akkor ez sokkal magasabb lesz. Soha ne kalibráld alul a hűtést, mert ha jól választasz, akkor több processzort kiszolgál a hűtőd. Itt is gondolj arra, hogy nem egy generációra veszed, hanem olyant válassz, ami hosszabb ideig kiszolgál. Itt is fontos a ventilátor CFM értéke, ami a mozgatott levegőt méri. A nagyobb jobb. De itt kisebb szerepet kap, mint a házhűtésnél, mert a bordázat minősége is fontos. Bordázatban kétféle megoldás van. A hagyományos, ami mindenki ismer, és a hőcsöves. Ezeknél a processzor tokozáshoz nem közvetlenül a hűtőborda csatlakozik, hanem ezek a csövek, amiben folyadék áramlik, majd az megy a bordákhoz lehűlni. Ezek szerintem jobbak.

A nagyobb jobb, de nem mindig. A hűtő magassága nagyon fontos, mert a házadba bele kell férnie. Ezt valóban nézd meg, mert sok elég magas, és ha nem fér bele, akkor az oldalsó panelt nem tudod visszatenni! Bár viszonylag ritka, de a nagyobb hűtőborda, vagy a ventilátor az rálóghat a PCI foglalatra, vagy a memória slotra! Így jártam én is, mert a mostani alaplapom PCI slotját nem tudnám használni, mert rálóg a bordázat. A gyártók minden esetben közlik, hogy melyik alaplaphoz jó az adott hűtő, előbb nézd meg, majd azután vedd meg. Az természetes, hogy megnézi az ember vétel előtt, hogy az adott processzor foglalathoz alkalmazható-e a hűtő. Amit érdemes átgondolni, hogy olyant vegyünk (ha erre szükség lehet) ami több aljzatot is támogat, Intelt és AMD-t is. Ez sok esetben már természetes, hiszen érdeke a gyártónak, hogy azt a hűtőt minél többen tudják használni. Nekünk meg az, ha alaplapot, processzort cserélünk, akkor a drága hűtőnket vinni tudjuk tovább. Így egy bizonyos jövőbiztonságot kaphatunk. Ennél még jobb, ha a gyártó ígéretet tesz arra, hogy amíg technikailag lehetséges, ő biztosít az új foglalattípushoz akár ingyen, akár pénzért olyan vázat, amivel az új procikhoz is használható lesz. Ami azt jelenti, hogy van esélyem arra, hogy nagyon sokáig működjön a hűtőm, mert abban a fő alkatrész, a bordázat nem kopik. Ha jól választunk a ventilátor sem megy tönkre hamar, ami cserélhető, viszonylag olcsón. A két ventilátoros megoldások jobbak, főleg ha a nagy a bordázat. Én csak egyik ventilátort tettem be, így is nagyon szépem megy. Érdemes olyan típust venni, aminek nagy a bordázata, mert az jobban elosztja a hőt, kisebb fordulatszámon is mehet a szellőzés. Plusz passzívan is hűti a processzort, így ha leáll a ventiláció, akkor sem lesz azonnal gondja a CPU-nak. Itt is figyelj a zajszintre, és a felszereltségre, de aki eddig olvasott, annak nem újdonság ez.

A határ a csillagos ég, a választék bő, így mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Ami egy jó szűrőfeltétel a gyári garancia ideje. Ha ez kevesebb öt évnél, akkor már kérdéses, hogy a gyártónak milyen bizalma van a termékével kapcsolatban. Itt nincs sok amortizálódó, mozgó, kopó alkatrész. Ha így sem ad legalább öt évet, akkor mást kell választani. Főleg a drágább termékeknél, mert egy öt, tízezres hűtőt kidob az ember, de ha már ez harminc, akkor nem annyira szívesen cserélgeti.

Bár nem jelent a legtöbb esetben gondot, de a felszerelés mikéntjét is nézd meg. Nem bonyolult, szerintem minimális technikai ismerettel megoldható. Ami már ezt felülírhatja, ha az alaplapot is ki kell venni, hogy a hátuljához hozzáférj. Nem mindegyik hűtő ilyen! Ha olyan a hűtő, hogy az alaplap mögé kell betenni egy lemezt, vagy a már meglévő ilyen tartólemez a régi hűtő levételekor leesik, akkor ideális, ha a házadban olyan a kialakítás, hogy ehhez a részhez alaplap kivétel nélkül hozzáférsz.

Ennyi… elég sok mindent át kell gondolni az új gépnél, vagy a fejlesztésnél, hogy egy jó, és jövőbiztos, fejleszthető gépet rakjunk össze.

Felmerült a kérdés, hogy miért is vacakolok már most egy ilyen listával, miért teszek bele sok időt, hiszen csak az év végén akarok gépet cserélni? Mert akkor már egy kész tervvel szeretnék rendelkezni, és ha van egy jó vétel, akció, készletkiseprés vagy egyéb jó dolog jön, ne akkor kelljen keresgélni a megfelelő alkatrészeket. Ha egy fekete pénteki, vagy akár karácsonyi akcióban akarunk venni valamit, aminél van esélye, hogy pár napos az akció, vagy kinézett termék elfogy, na akkor jön elő „a gyorsan meg kell venni, mert olcsó” szindróma és vesz az ember olyant, ami neki nem a legjobb. Illetve így tisztában leszek a mostani árakkal és nem vernek át azok a kiírások, melyeken a -200%-ot hirdetik.

Ennyi…