CLI – Openbox + autostart

Az openbox autostart fájlját szerkesszük. Így indítható automatikusan egy-egy program.

Senkinek nem okozhat nagy meglepetést, aki az openbox-ot használja, hogy az indításkor elindítandó programokat az autostart fájlba kell megadni.

De kezdőknek gondot okozhat, hiszen megszokták, hogy grafikus felületen teszik meg, bepipálva azokat, amiket indítani akarnak. Itt én nem találtam ilyen kényelmes és GUI lehetőséget. Ezért alapoktól kezdve végigviszem a feladatot: indítsuk egypár programot automatikusan, amikor az openbox elindul.

Az autostart fájl elérési útvonala:

/home/laci/.config/openbox/autostart

Természetesen a laci a te felhasználóneved legyen. Grafikus módban bármely fájlkezelővel odanavigálva és rákattintva meg tudod nyitni a beállított szerkesztővel. Bár használható elvileg az openoffice writer is, de én azt javaslom, hogy valami txt szerkesztőt használj, ami biztosan nem rakja tele felesleges dolgokkal a fájlt. Geany – ha jól emlékszem – az alapbeállítású, de xed, kate stb. is jó.

Kitérő: érdemes feltenni az mc-t és az mcedit-et is mert, ha nem indul az openbox (vagy általánosságban a grafikus felület) akkor nagyon kényelmes lesz parancssorban dolgozni ezekkel.

A fájl megnyitása előtt mentsd le. Vagy nevezd át, vagy kövesd azt a megoldást amit szeretek: másold át egy erre rendszeresített könyvtárba. Mindegyik megoldás jó, ha azt gyorsan és parancssorból is vissza tudod állítani.

Ha a bunsenlabs-ot használod, akkor jobb egérgombbal a menüből is eléred a szerkesztést: preferences/openbox és … Ha mást, akkor simán nyisd meg.

A szerkezete nagyon egyszerű:

# utáni sorok megjegyzések. Ezeket nem hajtja végre, így a megjegyzéseket ezután írhatod. Nem vagy programozó, így minden beírt parancsot kommentálj! Ahogy az a mintában is látni, ami alapból kész a bunsenlabs telepítésnél.

Ezt a # használhatod arra is, hogy egy már beírt parancsot kikapcsolj, mert megjegyzésnek veszi.

A parancsok teljesen ugyanúgy működnek, mintha a terminálba írnád őket. És egy & jelet teszünk utánuk a legtöbb esetben. Ha valami nem tölt be, vagy furán viselkedik akkor nézd meg, hogy nem maradt el, vagy ha beírtad, akkor töröld.

Azaz egy korrekt lista részlet valahogy így néz ki:

# a két monitor beállítása
xrandr --auto --output VGA1 --mode 1024x768
xrandr --auto --output HDMI1 --mode 1280x720 --left-of VGA1

# Start tint2 oldalsó és alsó panel
tint2 -c /home/laci/.config/tint2/tint2rc_1 &
tint2 -c /home/laci/.config/tint2/also_tint2rc &

Mindig legyen csoportba foglalva az azonos téma és mindig legyen kommentelés. Most nem kell érteni, hogy a példa mit takar, majd kitérek rá. Az xrnadr magyarázata már kész is van.

Az új indítandó programokat hasonló módszerrel kell beírni. Ez első olvasatban nehézkes, de az első után már nem fog hiányozni a grafikus felület, amivel más rendszer alatt beállíthattad az automatikusan induló programokat.

Az is megoldás lehet, hogy rögvest az autostart fájlt kezded el szerkeszteni, de én egy lassabb, de kevesebb csalódást adó megoldásként azt javaslom, hogy előbb mindent próbálj ki terminálban. Nyissunk meg egy terminálablakot (jobb klikk és a Terminal) és oda írjuk be előbb próbaképp.

Miért? Sok parancshoz több kapcsolót is használunk, azaz nem csak beírjuk azt a fenti példánál, hogy tint2, hanem egy -c kapcsolóval megadjunk egy elérési utat. Vagy a múltkor tárgyalt redshift nappali/éjjeli színhőmérsékletet szabályzó program is több tagból áll. Hibázhatunk, elírhatjuk, vagy akár le is gyilkolhatjuk futó openbox-unkat rossz paranccsal. Kényelmesebb és gyorsabb a hibakeresés is, ha terminálban fut a program. Ha valami hiba van, akkor sok hasznos információt kiír, amit nem látunk majd az autostart esetén. Az sem utolsó szempont, ha hibázunk és le akarjuk állítani a programot terminálban gyorsan: killall-t kiadva megtehetjük, vagy ctrl+c, vagy a terminál ablakot bezárva.

Miután már biztosak vagyunk, hogy minden megfelelő, akkor írjuk be, vagy másoljuk be a autostart fájlba a teljes parancsot. Sok terminal lehetőséget ad a másolásra is, így biztos, hogy nem marad ki semmi és nem is írunk el semmit.

Ha elkészültünk, akkor már csak le kell menteni a fájlt. Majd kilépni az openboxból és vissza. Ezt érdemes megjegyezni, mert sok program beállító fájljai szerkesztése után azonnal érvényesül a változás, itt nem. Ami logikus is, hiszen egyszer fut le a fájl, induláskor.

Bár megoldható, de én ellenjavallom, hogy futtassuk az autostart fájlt és így az összes programot elindítsuk. Logikus, hiszen az autorun egy sima script, amit futtathatóvá lehet tenni. Működik, de akkor van gond, ha így több példányban is futhat erőforrásigényes dolog. Jobb, ha kijelentkezünk, majd vissza.

A kívánt programok szép sorban, ahogy beírtuk őket elindulnak. Érdemes előbb az „eszközkezelőket” indítani (a példában a xrandr), majd a felhasználói részt. A felhasználói programok egy része lassabban tölt be, vagy különféle ellenőrzéseket is elvégez. Ez sok esetben lassíthatja az indulási folyamatot, hiszen több program indul egyszerre, ami leterhelheti a gépet. Ha több ilyen programot indítasz, akkor érdemes őket késleltetni. Erre nagyon jó példa a dropbox.

# Autostart the Dropbox daemon
(sleep 60s; /home/laci/bin/dropbox.py start) &

Ideális megoldást mutat. Egy késleltetés lett beállítva, amit a sleep 60s ad. A 60s szerintem egyértelmű: várjon egy percet, majd akkor induljon el a dropbox. Így a többi program már mindent megtett, elindult és szabadok az erőforrások. A zárójelek itt fontosak!

A mai erős gépeken ez nem jelent gondot, ennek ellenére jobb, ha az azonnal nem kellő, esetleg erőforrás igényesebb programokat sorba rendezzük.

Már említettem, de ismétlem: ha egy sor nem kell, akkor elé tett # kommentárrá alakítja én fut le.

Amit ma megtanultunk:

  • az autorun-ban adhatjuk meg az indításkor előírt programokat
  • # a kommentelésre jó, használjuk!
  • Előbb kipróbáljuk terminálban a parancsokat
  • Ki és be kell lépni, hogy érvénybe lépjenek
  • Van lehetőség késleltetni is az indulást

Ami az adott témán túlmutat: nem ördöngösség egy szöveges config fájlt szerkeszteni. Így már nem fogunk idegenkedni, ha egy config fájlt kell szerkeszteni: előbb megnézzük a beállítások értelmét, lementjük az eredetit és már bátran, kellő figyelemmel, de majdnem bármit meg tudunk csinálni. Sok esetben gyorsabb egy configot szerkeszteni, mint grafikus beállító programmal. Amire érdemes figyelni: ezt nem kell hangoztatni fórumokon, mert ellenszenvet kelt sok emberben a terminál használata.

Ha valaki nem tudná:

# az alt gr (jobb alt gomb) és x betű
& az alt gr (jobb alt gomb) és c betű

Bonyolult volt? Nem.

Ennyi.

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el